«

»

сеп 09 2012

Разпечатай това Публикация

Трябва ли да плащам МИТО и ДДС ако пратката ми пристига от страна извън EU?

Митници

Митници

Както знаете, България, както и Великобритания, са част от Европейски съюз, т.е. независимо дали пратката ще влезе през България, Англия, Испания или която и да е друга страна от ЕС, към нея се прилагат едни и същи правила и законови норми.

Когато дадена пратка влиза на територията на Европейски съюз, и нейната декларирана стойност е над необлагаемите минимуми, то митническите служители трябва да съберат съответните сборове.

Тук ще посочим и тези минимуми:

Пратки на физически лица

1. Пратки от физическо лице до физическо лице

Необлагаем минимум: 45 EUR
Мито – в случаите, когато стойността на пратката е равна или по-малка от необлагаемия минимум пратката не се облага с мито.
ДДС – границата, до която не се прилага ДДС е 15 EUR

2. Пратки от юридически до физически лица и от физически лица до юридически лица

Необлагаем минимум: 150 EUR
Мито – в случаите, когато стойността на пратката е равна или по-малка от необлагаемия минимум, пратката не се облага с мито. Това правило не важи за пратки, съдържащи алкохолни напитки, тютюн и парфюми.
ДДС – границата, до която не се прилага ДДС е 15 EUR.
Пратки на стойност по-висока от 15 EUR са на декларативен режим. Освобождаването им от митница се извършва с попълване и подаване на митническа декларация.

Пратки на юридически лица (търговски пратки)

Необлагаем минимум: 150 EUR
Мито – в случаите, когато стойността на пратката е равна или по-малка от необлагаемия минимум, пратката не се облага с мито. Това правило не важи за пратки, съдържащи алкохолни напитки, тютюн и парфюми.
ДДС – границата, до която не се прилага ДДС е 15 EUR.
Пратки на стойност по-висока от 15 EUR са на декларативен режим. Освобождаването им от митница се извършва с попълване и подаване на митническа декларация.

Когато клиент получи пратка на адреса си в Англия и тя е от страна извън Европейски съюз, митническите служители проверяват декларираната стойност. Ако стойността е под необлагаемия минимум, с пратката се процедира стандартно и се доставя до крайния получател.

Когато декларираната стойност на пратката е със стойност надвишаваща необлагаемия минимум, трябва да се заплатят съответните мито и ддс.

В зависимост коя куриерска компания доставя пратката, процедурата по заплащане на таксите леко се различава, но в повечето случаи минава по следния ред:

- пратката се задържа в митнически склад, а до клиента се изпраща уведомително писмо съдържащо таксите, които трябва да се заплатят и различните методи за плащане (има опция за плащане през Интернет).

- Клиента заплаща дължимите суми

- Куриерската фирма доставя пратката до първоначалния адресат

 

Donesimi.com може да окаже съдействие с освобождаване на пратка адресирана до Norsk London Spot от митници Великобритания.

Постоянен линк към тази тема: http://blog.donesimi.com/09/2012/%d1%82%d1%80%d1%8f%d0%b1%d0%b2%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%89%d0%b0%d0%bc-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%b8-%d0%b4%d0%b4%d1%81-%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%ba/

11 comments

Skip to comment form

  1. Мария

    Благодаря за синтезираната информация, която сте дали в този блог пост. Интересува ме ако пратката надвишава необлагаемия минимум, например с 2 евро (152 евро обща стойност) каква такса ще трябва да заплатя?

    1. Donesimi.com

      Здравейте,

      Ако пратката е от Англия за България, то няма да дължите нищо, тъй като това е пратка в ЕС и не се облага с ДДС.

  2. Константин

    Здравейте,

    в случай че пратката е от САЩ и е над облагаемият минимум дължи ли се нещо за обработката и съдействието на митническите документи? С кои куриерски компании е препорчителнo да се работи – USPS, Airmail, DHL?

    1. Daniel G.

      Здравейте,

      Не се дължат никакви такси. За нас няма значение с коя куриерска компания е пристигнала пратката. Таксите могат да бъдат заплатени по договор (пример: DHL) или онлайн. За целта куриерските фирми изпращат писмо, съдържащо код, който трябва да се използва при плащането.

  3. филип

    искам да поръчам от сащ продукт на стойност 130$ (доставка до лондон 65$) ще трябва ли да заплатя ддс митнически такси и подобни???

    1. Daniel G.

      Здравейте! Вероятно, ще ви бъдат начислени такива такси. Очаквайте таксите да бъдат – 20% ДДС + мито (около 2-3%). Точните суми зависят от декларираната стойност на пратката. Ако изпратите пратката до склада на Donesimi.com във Великобритания, ние ще ги заплатим по електронен път и ще ги прибавим към стойността на наложения Ви платеж.

  4. Христо

    Здравейте,

    Искам да поръчам продукти от Англия на стойност около 3000 паунда. Ще трябва ли да заплатя митнически такси, мито или нещо друго? Ако същатата стока е внесена от САЩ и английската фирма е платила ДДС, аз мога ли да си върна това ДДС, което съм заплатил в цената на продуктите?

    1. Daniel G.

      Здравейте,

      Ако поръчате стоки от онлайн магазин във Великобритания, изпратите ги до адреса предоставен от Donesimi.com и ние ги доставим до България, ще заплатите само цената на доставката.

      Стоки, пристигащи във Великобритания от страни извън EU понадлежат на митнически сборове. Не бихме искали да се ангажираме с отговор на останалите Ви въпроси, тъй като не се чустваме достатъчно компетентни.

  5. Добромир

    Един въпрос само. Да речем че искам да доставя един камион от България до Великобритания със стойност на товара по висока над 1000 лв ( като не съдържа алкохол и тютюневи изделия) трябва ли да плащам мита, ДДС или каквото и да е ?

    Благодаря Ви предварително

    1. Daniel G.

      Здравейте,

      Няма да ви се наложи да заплащате мито, тъй като стоката вече е в Европейски съюз. Ако камиона пътува без да напуска територията на съюза, няма да имате проблем.

  6. Илиана

    Здравейте,

    Ако поръчам през ebay.co.uk до ваш адрес стока, която продавача ще изпрати от САЩ. В Англия пристигне на митницата и всичко се плати и освободи там, ще трябва ли тук в България да плащам пак мита и такси за да я получа ?

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


× девет = 63

Задържане и обединяване на пратки
Задържане на пратка с цел обединяване

Клиентите на Donesimi.com често задават въпроса: "Възможно ли е да задържа пратката си в склада в Англия?" Обикновено това се...

Затвори