«

»

окт 10 2013

Разпечатай това Публикация

Основни термини в онлайн пазаруването

Терминология

Терминология

Онлайн пазаруването не е нещо сложно, дори бихме казали, че бизнеса се опитва да го направи възможно най-близко до реалното пазаруване. В онлайн магазините има Shopping Cart, в която би трябвало да поставяте покупките си. Поради езиковата бариера, много потребители се притесняват да започнат да пазаруват сами или да пазаруват от нов магазин, който не са успели да разучат или не са свикнали. Надяваме се с това кратко ръководство на термините да успеем да внесем яснота и улесним желаещите да пазаруват в Интернет.

- Както споменахме по-горе, търговците се стараят да направят пазаруването онлайн като пазаруване в реален магазин, в който разполагате с “количка” за пазаруване или т.н. “Shopping Cart”. В нея можете да слагате артикулите, които пожелаете или както е изписано на Английски език – ADD ITEM to (SHOPPING) CART.

- Когато напълните количката и приключите с пазаруването вие се отправяте към касите, където можете да заплатите стоките си (CHECKOUT).

- За разлика от пазаруването в реален магазин, стоките ви трябва да се изпратят до адрес: POSTAL ADDRESS или както го наричат в САЩ – SHIPPING ADDRESS.

- Тъй като в онлайн заплащанията има допълнителен елемент на верификация, трябва да въведете и адреса, който е свързан с кредитната/дебитната карта, с която възнамерявате да заплатите стоките. Този адрес обикновено е и адреса, на който ви изпращат банковите извлечения, известен на Английски като PAYMENT ADDRESS, INVOICE ADDRESS или BILLING ADDRESS (в САЩ).

Important!

Доколкото сме запознати, системите за онлайн разплащания много трудно биха разпознали различното изписване на адресите, затова те сравняват само цифрите в изписаните адреси. Т.е. дали ще напишете: “ul. Tsvetarska 13″ или “Tsvetarska St. 13″ или “13 Cvetarska”, ще бъде проверена само дали в PAYMENT ADDRESS полето фигурира това число.

- Следващото поле, което се изисква (освен ако не заплащате с Paypal) е полето с данните за платежния метод / PAYMENT METHOD , които обикновено включват шестнайсетцифрения номера на дебитна/кредитна карта / CARD NUMBER, имената NAMES, който фигурират върху картата (точно изписване), валидността на картата / GOOD THRU и последно, трицифрения код на гърба на картата, който се нарича по различен начин – SECURITY CODE, CVV2, CVC и др. В последно време това е стандарт и е много възможно картата ви да не бъде приета за онлайн плащане, ако нямате посочения код.

- След като плащането ви мине успешно, получавате потвърждение / ORDER CONFIRMATION или номер на поръчката / ORDER NUMBER или най-често и двете. На email съобщения получавате същите данни или фактура за покупката / INVOICE

- След като пратката ви потегли за доставка / DELIVERY магазина ви предоставя и номер за проследяване / TRACKING NUMBER 

 

Постоянен линк към тази тема: http://blog.donesimi.com/10/2013/%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d0%be%d0%bd%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%bd-%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


+ 5 = осем

Прочети ме!
Прочети преди употреба!

Ето, че отново настъпва озни период от годината, в който всички запознати с онлайн търговията се активизират. Тъй като много...

Затвори